Το κινητό του πιλότου συνέβαλε στην πτώση του Airbus της Egypt Air;;;
Έκρηξη του τηλεφώνου και του tablet του συγκυβερνήτη ως η αιτία που ξέσπασε η φωτιά στην πτήση 804 της Egyptair το Μάιο του 2016 σύμφωνα με ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας «telegraph» βάζοντας ένα μεγάλο ερωτηματικό στον τίτλο της μιας και προς το παρόν δεν υπάρχει εμπεριστατωμένο συμπέρασμα για το αεροπορικό δυστύχημα.
Ωστόσο δημοσίευμα της «Le Parisien» γράφει η «Telegraph» δείχνει ένα παράλληλο προβληματισμό για το εάν το σημείο όπου προκλήθηκε η φωτιά ήταν στο πιλοτήριο του Airbus 320 και εάν τα συγκεκριμένα αντικείμενα τα είχε τοποθετήσει ο συγκυβερνήτης του αεροσκάφους πάνω από τη θέση του στο πάνελ της αντηλιακής μεμβράνης όπως αναφέρει Γάλλος ερευνητής στην εφημερίδα.
Ωστόσο άλλος ερευνητής αμφιβάλλει για την παραπάνω θεωρία λέγοντας ότι η φωτιά προκλήθηκε στον πίνακα των ηλεκτρονικών του αεροπλάνου που βρίσκεται κάτω από το πιλοτήριο στην κοιλιά της ατράκτου. Προσθέτει επίσης ότι η αιτία της πυρκαγιάς είναι είτε βραχυκύκλωμα των καλωδίων είτε εκρηκτικός μηχανισμός.
Επιπλέον οι απόψεις μεταξύ των Αιγυπτιακών αρχών και των γαλλικών διίστανται καθώς οι πρώτοι θεωρούν ότι το αποτέλεσμα της φωτιάς είναι προϊόν τρομοκρατικής ενέργειας εφόσον βρέθηκε εκρηκτικός μηχανισμός στα συντρίμμια του Airbus . Ενώ οι Γάλλοι με βάσει τα δεδομένα των μαύρων κουτιών υποδεικνύουν ανεπίσημα ότι η φωτιά προκλήθηκε από τεχνική βλάβη ή βραχυκύκλωμα στο πιλοτήριο σε κοντινή περιοχή του.
Το Airbus 320 των Αιγυπτιακών αερογραμμών απογειώθηκε στις 11:00 το πρωί ώρα Γαλλίας από το Παρίσι με προορισμό την πρωτεύουσα της Αιγύπτου το Καίρο. Στη συνεχεία πετώντας πάνω από τα ελληνικά νησιά χάνονται από τα ραντάρ του Ελληνικού εναέριου χώρου.
Παράλληλες προειδοποιήσεις για φωτιά και καπνό
Οι πρώτες προειδοποιήσεις αναφέρουν προβλήματα υπερθέρμανσης των παραθύρων που βρίσκονται στη δεξιά πλευρά του πιλοτηρίου δίπλα από τη θέση του συγκυβερνήτη.
Στη συνέχεια ακολουθούν ειδοποιήσεις για καπνό μέσω των ανιχνευτών καπνού στην εφαπτόμενη τουαλέτα με τη θέση του συγκυβερνήτη καθώς και τις καταγεγραμμένες εντολές του κυβερνήτη προς τον συγκυβερνήτη να σβήσει τη φωτιά.
Ταυτόχρονα ακούγονται ειδοποιήσεις για φωτιά στον πίνακα ηλεκτρονικών του αεροπλάνου που φιλοξενούνται στην κοιλιά του κάτω από το πιλοτήριο.
Αντίθετη άποψη έχει ο συντάκτης του περιοδικού Flight International και πρώην πιλότος David Learman λέγοντας ότι η θεωρία περί έκρηξης του κινητού τηλεφώνου στο παρμπρίζ του πιλοτηρίου είναι παραπλανητική.
« Οι πιλότοι ποτέ δεν αφήνουν τα πράγματά τους πάνω σε πάνελ που βρίσκονται πάνω από το κεφάλι τους καθώς ξέρουν ότι κατά τη διάρκεια της απογείωσης προκαλεί αναταράξεις με συνέπεια το κινητό να πέσει και να σφηνωθεί στα όργανα του πιλοτηρίου προκαλώντας ζημιά» Επίσης συμπληρώνει το θέαμα ενός τηλεφώνου που πιάνει φωτιά στο παρμπρίζ του πιλοτηρίου σίγουρα δεν μένει ασχολίαστο και κάποιος θα έλεγε κάτι.Κανείς δεν έχει μιλήσει για αυτό».
Το αεροσκάφος έχοντας διανύσει σχεδόν τη μισή διαδρομή χρειαζόταν μόνο 30 λεπτά για να φθάσει στον προορισμό του. Νωρίτερα και μπαίνοντας στις 01:30 στο ελληνικό IFR οι πιλότοι έχουν επικοινωνία με τον πύργο ελέγχου ενώ δεν επισημαίνουν κάποιο τεχνικό πρόβλημα. Όμως στις 2:23 ο πύργος ελέγχου της Αθήνας επικοινωνεί με την πτήση 804 και δεν λαμβάνει απάντηση. Δύο λεπτά πριν απο το αεροσκάφος χάνεται από τα ελληνικά ραντάρ.
Συνεχίζονται οι έρευνες
Οι Γαλλικές αρχές διεξάγουν δικαστικές έρευνες σχετικά με την αεροπορική τραγωδία που σκόρπισε το θάνατο σε 66 επιβαίνοντες της Egypt Air πτήση 804 από το Παρίσι με προορισμό το Κάιρο.
Μέχρι στιγμής οι έρευνες των μαύρων κουτιών δείχνουν ότι το αεροπλάνο διαλύθηκε στον αέρα μετά από φωτιά που ξέσπασε είτε στο πιλοτήριο είτε κοντά στην περιοχή του.
Όμως οι Γάλλοι ερευνητές σε briefings των ΜΜΕ με κλειστές πόρτες προ το κοινό δείχνουν σκεπτικοί προς τη θεωρία των αιγυπτιακών αρχών περί τρομοκρατικού κτυπήματος και την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού.
Ακόμη το γαλλικό πρακτορείο ερευνών των αεροπορικών δυστυχημάτων( ΒΕΑ) δηλώνει στα γαλλικά μέσα ότι στη φάση που βρίσκονται οι έρευνες προς το παρόν δεν είναι συνετή η λήψη συμπεράσματος αναφορικά με το τι προκάλεσε την έκρηξη του AirbusA320 της Egyptair το Μαίο του 2016.
Πηγή: Telegraph